Samverkan

Förskola och hem

”För att skapa bästa möjliga förutsättningar för att barnen ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt ska förskolan samarbeta på ett nära och förtroendefullt sätt med hemmen”. Skolverket, Lpfö 2018, s.17.

På förskolan lägger vi stor vikt vid ett gott samarbete med vårdnadshavare, allt för att skapa en trygghet för såväl barnet som vårdnadshavaren.
Vi har en kontinuerlig kontakt med vårdnadshavarna om barnets trivsel, lärande och utveckling samt om den dagliga verksamheten och dess rutiner.

Vi erbjuder:

  • Föräldramöte – alla vårdnadshavare bjuds in för att ta del av verksamheten och få information om förskolans pedagogiska arbete
    Vårdnadshavare får insyn i verksamheten och möjlighet att ställa frågor och lyfta sina tankar och idéer – det är något vi uppskattar!
  • Föräldraråd – föräldrarepresentanter, pedagoger och rektor sitter med i föräldrarådet.
    Syftet är att ge vårdnadshavare insyn och delaktighet i förskolans verksamhet samt möjlighet att kunna påverka och delta i beslut.
  • Individuella utvecklingssamtal – vi för enskilda samtal kring barnets utveckling och lärande
  • Drop-in fika, sommaravslutning och andra aktiviteter under året där vårdnadshavare bjuds in till förskolans verksamhet

Tyra

Vi använder oss av den digitala appen ”TYRA” för att ge mer insyn i vår pedagogiska verksamhet samt barnets dagliga aktiviteter. I Tyra kan vårdnadshavare titta i vår blogg och följa barnen i deras egna portfolio. Man får ta del av viktig information under ”händelser” och skicka meddelande till oss. Tyra appen har en hel del andra funktioner som möjliggör sjuk- och friskanmälan samt schemaläggning av barnets vistelsetider.

Appen är mycket uppskattad av våra vårdnadshavare på förskolan!

Förskoleklassen

”Förskolan ska samverka på ett förtroendefullt sätt med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv”. […] ”Det ska även finnas samarbetsformer som syftar till att förbereda barnen och deras vårdnadshavare inför övergångar från förskolan till förskoleklassen, skolan och fritidshemmet”. Lpfö 2018, s.17.

Genom vårt goda samarbete med skolan förbereder vi varje år sexåringarna inför sin start i förskoleklassen utifrån följande:

  • Förskolan och skolan har ett samarbete och träffas för att delge varandra information om samverkan mellan skolformerna
  • Blivande förskoleklasslärare besöker barnen på förskolan i den miljö de är vana vid
  • Skolbesök planeras och genomförs när besked om skolplaceringar är klara
  • Blivande förskoleklassbarn får bekanta sig med skolans miljö och träffa både lärare och barn från skolan
  • Vårdnadshavare bjuds in till ett informationsmöte samt till ett öppet hus på skolan
  • Förskolan tackar av förskoleklassbarnen på sommaravslutningen och önskar lycka till!